Skuleberget

skuleberget

Det mäktiga Skuleberget tornar upp sig nära E4an vid Docksta. Berget sträcker sig cirka 300 meter ovan havet. Det är ett självklart turistmål för dig som besöker Höga Kusten och har du tillgång till bil är det dessutom väldigt lättillgängligt i och med att det ligger precis invid E4:an. Du kan till exempel kombinera ett besök på Skuleberget med en vandringstur till Slåttdalsskrevan om du väljer att vandra från entré syd som är en intilliggande avfart från E4:an.

Bemästra Skuleberget

Det finns ett antal sätt för dig som besökare att ta dig upp för Skuleberget:

  • Klättra via Ferrata
  • Linbana
  • Vandra

På toppen hittar du en stuga som serverar fika under högsäsongen.

Klättring: Via Ferrata

Via Ferrata

När du besöker Skuleberget har du möjlighet att klättra Via Ferrata uppför berget. Via Ferrata är italienska och betyder ungefär ”Fullt utrustad väg” eller ”Järnväg”. Du är alltid säkrad mot en vajer som längs berget. Du väljer själv om du vill använda vajern för att dra dig upp eller de naturliga steg och handtag som berget erbjuder. Du hyr utrustning (sele + hjälm) på plats och kan även köpa klätterhandskar. För dig som vill klättra ofta, med egen eller hyrd utrustning, finns säsongskort att köpa. Skulebergets Via Ferrata har öppet maj-oktober och det finns fyra leder med olika svårighetsgrader. Observera att lägsta kroppsvikt för en klättrare är 40 kg.

Vi rekommenderar starkt att passa på att klättra uppför bergsväggen. Förutom en härlig adrenalinkick ger det dig en naturupplevelse och utsikt utöver det vanliga. Känn hur din kropp blir ett med berget när du kämpar dig uppför vajrarna. Väl uppe ser du ut över Höga Kustens vackra skärgård.

Svårighetsgrader, Via Ferrata

Vit – Den lättaste leden som är en behaglig resa med ett och annat klätterproblem. Leden är graderad (B) på en skala A-E där A är lättast och E är svårast.

GulGula leden skiljer sig från vita leden på det sätt att den innehåller mer klättring, bland annat vertikalt. Den är graderad (C).

Röd – Röda leden innehåller betydligt mer höjdkänsla än vit och gul och har en utmanande horisontell passage med mycket luft under fötterna. Här får du även ett och annat litet överhäng. (C/D).

Svart – Den svåraste leden på Skuleberget. Mestadels vertikal klättring som kräver god armkraft. Efter en kort inledning kommer en obarmhärtig, svagt överhängande vägg på 15 meter som är ledens svåraste passage. Gradering (E) som i extrem på svåraste stället.

Väl uppe på toppen njuter du av en vacker utsikt över Höga Kusten från 300 meter över havet samtidigt som du kan känna dig stolt över din bedrift! Ner tar du dig igen via en promenad där du kan passa på att besöka grottorna där rövare sas hålla till på tiden då det begav sig. Det går även att ta linbanan ner, men då får du vandra några kilometer ”runt berget” för att lämna tillbaka utrustningen.

Läs mer på www.viaferrata.se

Via Ferrata Skuleberget

Rövargrottan

Om du väljer att vandra uppför berget (alternativt vandrar blå led ner efter du klättrat) kan du besöka Rövargrottan, även kallad Kungsgrottan eller Skulegrottan. Enligt uppgift var den bebodd av plundrande rövare som kom hit under 1600-talet. Rövarna plundrade de närliggande byarna och handelsresande i området.

Vid bergets fot finns en turistanläggning, Naturum. Här kan du parkera bilen och få mer information om Skuleberget i synnerhet och Höga Kusten i allmänhet. För dig som inte gillar höjder finns det även utmärkta vandringsleder och skidspår kring berget. Bland annat kan du vandra till Slåttdalsskrevan härifrån. Här finns även anläggningarna Rövarbyn och Friluftsbyn. Närheten till Docksta gör att du har möjlighet att fylla på provianterna. På vintern är Skuleberget en alpin skidanläggning med tre liftar och fyra nedfarter.

Boenden nära Skuleberget:

Docksta Hotell

Docksta Hostel & Camping

Villa Orrbacken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*