Guitars – The Museum

Guitars The Museum

I Umeå, strax norr om Örnsköldsvik och Höga Kusten hittar du en av världens finaste samlingar av elgitarrer. Guitars – The Museum, eller ‘Gitarrmuseet’ som det heter i folkmun invigdes i centrala Umeå 2014 i samband med kulturhuvudstadsåret. Samlingen består främst av gitarrer från 1950- och 1960-talet som bröderna Åhdén (se nedan) samlat på sig på 1970-talet och framåt. Museet inryms i anrika lokaler nära Vasaplans busshållplatser (Vasagatan 18-20, Umeå).

Guitars – The Museum

Gitarmuseet startade som en privat samling av bröderna Samuel och Michael Åhdén. I lilla Vännäsby utanför Umeå byggde de långsamt sin samling ur ingenting. När du tar del av den guidade turen (se nedan) får du höra allt om hur bröderna byggde upp en av världens finaste gitarrsamlingar. Historien inkluderar anekdoter och intressanta karaktärer, som till exempel ‘Greken’. Vi rekommenderar verkligen att delta i den guidade turen även om man inte har gitarrer som sitt största intresse.

I museet hittar du en mängd gitarrer som alla har sin egen story. Du kastas dessutom in i en miljö från en svunnen tid då de första elgitarrerna föddes. Guitars – The Museum är hem till inte mindre än 51 så kallade B-benders gitarrer där tonerna svajar när man drar i axelremmen.

Inträdesavgiften är 150 kr (100 kr för studenter och pensionärer). Guitars The Museum är öppet måndag till lördag kl 12 – 18. Guidade turer inleds kl 12, 15 och 18. Om det är några i sällskapet som inte talar svenska kan turerna hållas på engelska. Turerna tar ungefär 45 minuter.

Så tar du dig till Umeå

  • Flyg till Umeå Airport (c:a 1h från Arlanda / Bromma / Helsingfors).
  • Tåg från Stockholm (6 timmar).
  • Tåg eller buss från Luleå (~4-5 timmar).
  • Bil, E4
  • De flesta lokalbussar stannar vid Vasaplan. Därifrån är det endast 3 minuters promenad till museet som är beläget på Vasagatan 18-20, Umeå.
  • För boende, sök på Umeå i sökrutan från Booking.com på denna sida, för att få bästa pris!

Besök Guitars – The Museums officiella sida för mer information.

Kommentarer är stängda.