Hällristningar i Nämforsen

Hällristningar Nämforsen

I Näsåker ligger Nämforsen som har en av norra Europas största enskilda hällristningsplatser. De är belägna i en unik och vacker miljö vid älven. 2600 hällristningar finns bevarade, de äldsta antas vara 6000 år gamla och motiven visar att fångst-och jägarfolk bott här från stenålder till järnålder. På motiven ser man tydligt att folket på den tiden var galna i älgar. Hällristningarna får en att fundera vidare över vilka drivkrafter som ligger bakom dem. Var det någon form av religion, hyllningar till naturen eller helt enkelt ett tidsfördriv? Du kan få guidade turer i området på sommaren och då går det även att besöka det närliggande hällristningsmuseet. I museet kan du kika på föremål från utgrävningen av området som gjordes 1944. Boplatsen i området anses vara ett av de mest fyndrikaste i Norrland. Det äldsta lagret man grävt ut är daterat till 4200 f.Kr.

Sveriges största hällristningsplats

Nämforsen är Sveriges största, och en av Europas största plats för hällristningar. Platsen har använts som boende under en lång tid, från stenåldern till järnåldern. Idag möter dessa åldrar den moderna tiden i form av Nämforsens vattenkraftverk som ligger i anslutning till området med hällristningar. Här finns även fenomen som inte är skapade av människan; ett antal jättegrytor finns urgröpta ur klipporna.

Vi kan varmt rekommendera att du besöker Näsåker och Nämforsen i Augusti då den årliga musikfestivalen Urkult anordnas i området. Över en helg förvandlas Näsåker till en sprudlande folkfest där människor från olika kulturer och med olika bakgrunder möts för att lyssna på musik, tälta, utbyta hantverk och äta god mat tillsammans. I och med att Urkult hålls nära hällristningsområdet är det lätt att slå två flugor i en smäll och både besöka festivalen och studera hällristningarna på samma gång. När programmet inför Urkult släpps lägger vi ut det tillsammans med allmän information om festivalen här på Höga-kusten.se.

Du hittar till Nämforsen via vår karta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*