Häxberget

Från riksväg 90 nära Bollstabruk finns det skyltar mot en del av Sveriges och Ångermanlands historia det finns anledning att vara mindre stolt över: Häxberget.

Häxprocesserna

Året var 1674. Häxhysterin i landet hade spridit sig till Torsåkers socken i Ångermanland. Rättegångar startade och ett sjuttiotal personer stod anklagade för trolldom. Resultatet blev Sveriges största massavrättning i fredstid. Straffen verkställdes 1675 genom halshuggning på det som senare skulle komma att kallas Häxberget.

Orsakerna till hysterin är komplexa. I Sverige infördes reformationen långsamt vilket gav utrymme till vidskepelse och oro när den katolska hierarkin försvann.

Eventuellt spelade enskilda individer även en stor roll i processerna. Den 30-årige prästen Laurentius Christophori Hornaeus från Härnösand var drivande under häxhysterin. Hans egen mor dömdes till döden som häxa vilket verkar ha påverkat både honom själv och hans bror i olika riktning: Laurentius blev fanatisk häxförföljare, kanske på grund av ett behov av att normalisera traumat när mamman blev dömd. Laurentius bror, som också var präst, friade dock hellre än fällde i häxrättegångar. Ingen av sönerna vittnade till moderns fördel när hon dömdes 1674, två år efter de bägge vigts till präster.

Häxberget

HäxbergetUppe på Häxberget finns en minnessten med en text som lyder: kvinnor dog, män dömde. Enligt de flesta källor var det både män och kvinnor som avrättades på platsen. Förvisso var majoriteten kvinnor. Var femte kvinna i Torsåkers socken avrättades.

I vissa familjer försvann flera generationer kvinnor då man trodde att trolldomen gick i arv och lärdes från föräldrarna till barnen. Det räckte alltså med att råka vara släkt med någon misstänkt, och vara i “rätt” ålder, för att bli avrättad.

Efterdyningar

Det är svårt att föreställa sig hur socken påverkades av att så stor del av dess befolkning plötsligt försvann. Släktingar till de drabbade levde ju kvar. Barn hade tappat en av sina föräldrar. Hur såg man på de som vittnat mot de som avrättats? Sannerligen ett ämne intressant för vidare studier.

1779 avskaffades straffet för trolldom i Svensk lag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*