Nya Dals ångsåg

“Såg vid såg, jag såg, var helst jag såg”

Elias Sehlstedt.

Bruk, sågverk och masugnar utgör en betydlig del av Ådalens industrihistoria. Vid Nya dal, nära Hotell Björkudden finns lämningar efter en ångsåg som råkade ut för en pannhusexplosion 1931. En gång var det vårt lands modernaste såg.

Idag finns diverse ruiner och informationsskyltar kvar i området. Det är vackert att strosa kring virket vid stranden. Här finns det dessutom chans att få syn på både hare och bäver! Se gärna vår karta för att hitta till området.

Nya dal

Sågarna var resultatet av att man börjat exploatera skogen i Norrland. Längs hela kusten poppade sågverk upp och man kunde lätt relatera till Elias Sehlstedts beskrivning ovan.

Nya Dals ångsågs uppgång och fall

Nya Dals ångsåg anlades 1878 av Seth och Frans Kempe. Namnet syftar på den äldre Dals ångsåg som låg i byn Roke, idag Ramvik. 1931 fick anläggningen ett dystert slut då en av pannorna exploderade. Sprängstycken perforerade det mesta inom en 50 meters radio och delar från pannan landade 300 meter från explosionen. Trots detta kom ingen människa till skada.

Fler industriminnen

Fler exempel på industrilämningar finns till exempel i Bollstabruk. Om du besöker fornborgen som vi skriver om här bör du även passa på att vandra längs Bollstaån och ta del av industrilämningarna nära det nuvarande sågverket.

Boenden nära Nya Dals ångsåg:

Hotell Björkudden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*