Stenstaden i Sundsvall

Stenstaden eller Stenstan är namnet på Sundsvall stads centrala delar. 25 juni 1888 brann stora delar av Sundsvall ner och man tog sig en funderade över hur framtida bränder skulle undvikas. Resultatet blev en ny stadsplan baserad på breda gator och byggnader i sten. Därefter kallades Sundsvalls centrum för Stenstaden.

Eldsprutande drake kommunvapen

I ett av tornen på Hirschska huset placerades en eldsprutande drake i mässing som ett symboliskt brandskydd. Detta är nu Sundsvalls kommunvapen. Hirschska huset fick senare vara modell för de hus som byggdes på Strandvägen i Stockholm. Söder om Stora torget fanns Stadshuset vars grundstruktur överlevt branden. På norra sidan byggdes Granska och Holmströmska huset. Mot Öster Rahmska huset och en 44 meter bred esplanad. På sommaren kan du strosa omkring i stenstan och njuta av god mat på någon av Sundsvalls mysiga restauranger. Kombinera det gärna med en promenad längs ån.

Staty av Gustav II Adolf

Mitt på Stora torget står en staty av stadens grundare, Gustav II Adolf. Statyn avtäcktes 23 augusti 1911. På bilden nedan ser du statyn med Hirschska huset i bakgrunden.

Stenstaden

När du besöker Stenstaden bör du även passa på att besöka Gustav Adolfs kyrka som ligger strax väster om de centrala delarna. Varför inte passa på att göra Sundsvall några dagar när du ändå är här? Ta ett träningspass på kuperade Södra Berget där Charlotte Kalla sommartränar eller nyttja någon av stadens många fritidsanläggningar. Utbudet för sport och träning här är stort vilket vi inte minst fick se under SM-veckan 2015. På sommaren kan du se GIF Sundsvall (“Giffarna”) spela allsvensk fotboll. Då finns det även en 50-meters bassäng tillgänglig på himlabadet. Vintertid kan du åka längdskidor i något av de otaliga spåren i områdena kring staden. Vi kan även rekommendera ett besök på Sundsvalls klätterklubb för dig som vill köra bouldering inomhus.

Boenden nära stenstaden:

First Hotel Strand

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*