Styresholm

Styresholm är resterna av en fogdeborg från 1300-talet. Den ligger i Prästmon mellan Kramfors och Sollefteå (se karta här). Borgen ägdes av Vitaliebröderna (ett gille pirater som härjade i Östersjön). 1398 gjorde bröderna en uppgörelse med unionsdrottningen Margareta vartefter borgen styrdes av danska fogdar. Borgen övergavs eventuellt i början på 1400-talet även om det spekuleras i om den varit bebodd längre än så.

Styresholm

Sveriges nordligaste fornborg

Styresholm är Sveriges nordligaste fornborg. Kvar på platsen finns ett par platåer, tidigare omgivna av vallgravar. 250 meter nordväst om borgen finns rester av ännu en anläggning, Pukeborg, som dock är sämre utgrävd och har ett järnvägsspår och bebyggelse just intill.

Brändes ned

På toppen av en av platåerna finns en minnessten som restes 1934. Texten för minnet till Engelbrektsupproret och enligt legenden brändes Styresholm ned 1434, bland annat med hjälp av Märta från Hola som lurade in danskarna i en bastu som hon sedan satte eld på. Förvisso brändes borgen ned, men kopplingen till upproret och Märta är förmodligen myter. Apropå Hola ligger Hola Folkhögskola just intill Styresholm i Prästmon.

Styresholm minnessten

Fler sevärdheter i Prästmon

När du ändå är i Prästmon kan du passa på att besöka Torsåker kyrka från 1200-talet (från samma period som Ytterlännäs gamla kyrka). Det var här häxprocesserna ägde rum i slutet på 1600-talet. Det går även en stig från kyrkan till Häxberget där avrättningarna skedde.

Det är även väldigt vackert att promenera en sväng vid älven nära Styresholm. Även om bredbandet kommit till byn känns det som att tiden står still här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*