Höga Kusten satsar på spel

Höga Kusten med omnejd är känd för sin natur. Nu vill kommunerna även bli kända för sina spel. Just nu pågår en storsatsning på datorspelsutveckling som hoppas kunna generera hundratals nya jobb. Spel är stort över hela Sverige. Det har blivit en av landets större exporter och ett populärt fritidsnöje som finns i flera former. 

Storsatsning på spelutveckling

2019 skapades varumärket High Coast Game Lab. Projektet började med att undersöka huruvida Kramfors kunde bli en hubb för datorspelsutveckling. Tillsammans med företaget Vågsfjärden Inn kom man i slutet av 2021 fram med ett plan. Företaget ska vara en inkubatorverksamhet för datorspelsutvecklare och nybildade spelstudios. Det kommer att hjälpa nya företag att etablera sig så att de kan stå på egna ben i framtiden. I en fastighet på Nordingsgråvallen kommer det att finnas möjlighet att hyra lokaler ämnade för spelutveckling. Fastigheten ska erbjuda kreativa miljöer för såväl designers som programmerare. Målsättning är att de inom 5 år ska ha skapat 200 nya jobb och ha minst 10 spelteam i byggnaden. Inom 10 år hoppas det finns ett tiotal etablerade spelföretag i kommunen. 

Källa: Unsplash 

Datorspelsbranschen är en växande sektor i Sverige. De senaste tio åren har den årliga omsättningen ökat från ca. 1 miljard till 35 miljarder.   

Svenskar gillar spel

Sverige är inte bara en stor spelexportör. Sverige har producerat flera e-sportsstjärnor som har haft stora framgångar i spelen CS:GO och FIFA. Ett av de största namnen är Emil Christensen. Han var den första e-sportaren att bli allmänt känd genom sin medverkan i tv-programmet Mästarnas Mästare. 

Det finns ett stort intresse för att spela spel och det spelas spel i flera olika genrer. En spelgenre som har blivit populär på senare år är casinospel. Här ingår flera typer av spel. Den största kategorin består av spelautomater. Det är ett enkelt men underhållande spel som finns i flera utseenden och teman. Spelen kan innehålla jackpottar och extra funktioner som aktiveras av specialsymboler. Det är slumpmässigt styrda spel vilket slår sönder myter om att vissa spelautomater kan vara mer eller mindre vinstbenägna. Orsaken till spelautomaternas popularitet beror på flera saker. Det är enkla, färgglada och finns i massor av teman. De är också tillgängliga, eftersom de kan spelas i mobilen såväl som på en dator. 

Spel med lokal anknytning

Spel behöver inte bara vara ett sätt för oss att koppla av. Det kan vara ett sätt att öka sina kunskaper. Höga Kusten har en spännande historia och det har hänt mycket längs den nordöstra kuststräckan. För att lära sig mer om Ådalen har Region Västernorrland tagit fram ett spel som heter Spelet som Ådalen. Det är ett interaktivt frågespel som alla kan delta i. Det finns tre spel att välja mellan och alla grundar sig på verkliga händelser. Spelarna kommer att få svara på frågor samtidigt som de upptäcker områdena där händelserna utspelades. Svaren går att hitta på informationstavlor och angivelser på de verkliga platserna som nämns i spelet. 

Höga Kusten kan komma att bli en riktig spelkust. Om det blir verklighet får tiden avgöra men med tanke på hur stort spel är i Sverige har de alla möjligheter att lyckas. 

Kommentarer är stängda.