Skuleberget

skuleberget

Det mäktiga Skuleberget tornar upp sig nära E4an vid Docksta. Berget sträcker sig cirka 300 meter ovan havet. Det är ett självklart turistmål för dig som besöker Höga Kusten och har du tillgång till bil är det dessutom väldigt lättillgängligt i och med att det ligger precis invid E4:an. Du kan till exempel kombinera ett besök på Skuleberget med en vandringstur till Slåttdalsskrevan om du väljer att vandra från entré syd som är en intilliggande avfart från E4:an.

Bemästra Skuleberget

Det finns ett antal sätt för dig som besökare att ta dig upp för Skuleberget:

På toppen hittar du en stuga som serverar fika under högsäsongen.

Klättring

Vi rekommenderar starkt att passa på att klättra uppför bergsväggen. Förutom en härlig adrenalinkick ger det dig en naturupplevelse och utsikt utöver det vanliga. Känn hur din kropp blir ett med berget när du kämpar dig uppför vajrarna. Läs mer under sport/Via Ferrata. Väl uppe ser du ut över Höga Kustens vackra skärgård.

Rövargrottan

Om du väljer att vandra uppför berget (alternativt vandrar blå led ner efter du klättrat) kan du besöka Rövargrottan, även kallad Kungsgrottan eller Skulegrottan. Enligt uppgift var den bebodd av plundrande rövare som kom hit under 1600-talet. Rövarna plundrade de närliggande byarna och handelsresande i området.

Vid bergets fot finns en turistanläggning, Naturum. Här kan du parkera bilen och få mer information om Skuleberget i synnerhet och Höga Kusten i allmänhet. För dig som inte gillar höjder finns det även utmärkta vandringsleder och skidspår kring berget. Bland annat kan du vandra till Slåttdalsskrevan härifrån. Här finns även anläggningarna Rövarbyn och Friluftsbyn. Närheten till Docksta gör att du har möjlighet att fylla på provianterna. På vintern är Skuleberget en alpin skidanläggning med tre liftar och fyra nedfarter.

Boenden nära Via Ferrata, Skuleberget:

Docksta Hotell

Docksta Hostel & Camping

Villa Orrbacken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*