Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan

Om du ska välja en del av Höga Kusten-leden att gå rekommenderar vi en tur till Slåttdalsskrevan. Skrevan är en 200 meter lång, 30 meter djup, 7 meter bred passage som delar Slåttberget i två delar. Det är havets påverkan som bildat skrevan. Den mer lättvittrade diabasgången har eroderat medan berget runtomkring, som består av röd Nordingrågranit har bestått.

Så tar du dig till Slåttdalsskrevan

Slåttdalsskrevan är en av Skuleskogens nationalparks högsta punkter. Vandringen hit är uppförsbacke, men inte särskilt svår. Terrängen har gjorts tillgänglig via stigar och spångar. Du kan nå skrevan från norra, södra och västra entrén. Det är skyltat till dessa entréer från E4:an. Avståndet från entré syds parkering till skrevan är ungefär 3 km. Från entré väst är det runt 6 km och 4,5 km från entré nord.

Karta med vägbeskrivning.

Vi rekommenderar entré syd

Entré syd ligger strax norr om Docksta och här svänger du av från E4:an. Du följer de bruna turistskyltarna till en parkering där du kan lämna bilen och börja vandra. Du kan även utgå från Skuleberget om du vill ha en lite längre vandring.

Passa på att unna dig några soltimmar på stranden vid Kälsviken. Den ligger ungefär 1 km från entrén. Förutom en fin sandstrand finns det en grillplats plus ved här.

De två första kilometerna består av träspångar. När du börjar närma dig skrevan passerar du klapperstensfält och en liten tjärn. Sedan är det en kortare, brant, delvis spångad stigning och du är framme! Njut av utsikten från berget och den härliga känslan att stå mitt i Slåttdalsskrevan! Strax före skrevan kan du även ta en avstickare till Slåtterberget (skyltat) för ytterligare en vacker vy, i 360 grader.

Det sägs ibland att delar av filmen Ronja Rövardotter spelades in i Slåttdalsskrevan. Det är mest troligt en myt även om det står på Wikipedia. Platsen nämns till exempel inte på Internet Movie Database. Där nämns:

  • Sörknatten, Åmåls kommun, Västra Götalands län, Sverige (“castle mountain and forest exteriors”).
  • Dalby Söderskog, Dalby, Skåne län, Sverige.
  • Kungsklyftan, Fjällbacka, Västra Götalands län, Sverige (Vargklämman).
  • Norsk film A/S, Bekkestua, Bærum, Akershus, Norge (studio)
  • Slottsruinen i Hagaparken, Solna, Stockholms län, Sverige (slagsmålet mellan Mattis och Borka).
  • Tännforsen, Jämtlands län, Sverige.

En av våra besökare mailade in följande information:

“Ronja rövardotter spelades in på flertalet ställen i Sverige, det ena är Ristafallet i Undersåker Jämtland. Skrevan som misstas för Slåttdalsskrevan är i själva verket Kungsklyftan i Fjällbacka, där finns också stenblock som kilats fast likt den i Skuleskogen.”

 

Boenden nära Slåttdalsskrevan:

Hotell Höga Kusten

Dockstabaren

4 Svar på “Slåttdalsskrevan”

  1. Pingback: Bergsvandring i Skuleskogen - La Linda

  2. Pingback: Här listar jag mina smultronställen i Höga Kusten | Cassandra bakar

  3. Pingback: Bli jagad av vildvittrornas rop i Skuleskogen nationalpark - Äntligen vilse

  4. Pingback: Höga Kusten-stigen med utsikt från Skuleberget! - Tuxer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*