Smitingen

Smitingen Härnösand

En härlig sandstrand och häftiga grottor – välkommen till Norrlands Riviera i Härnösand: Smitingen. Du tar dig enkelt till Smitingen med buss, bil eller cykel genom att följa vägen österut från Härnösand, 8.5 kilometer mot Gånsvik.

Vacker sandstrand vid Smitingen

Smitingen har något för alla. Finkornig sand som påminner om vilken medelhavsö som helst, tillsammans med långgrunt och klart vatten gör området till det självklara valet för dig som vill njuta av sol och bad. Här finns även en servering, toaletter och omklädningsrum. Du kan både äta och fika i restaurangen.

Besök tunnelgrottorna via “Grottstigen”

För den mer äventyrslystne kan vi rekommendera “Grottstigen”. Den börjar vid strandpromenaden och du följer orange led 1.6 kilometer enkel väg. Där finner du ett intressant område med grottor som urgröpts av vattnets krafter under årtusenden. Man tror att grottorna bildats när grus och sten letat sig in i sprickor i berget. Sakta men säkert har grottorna sedan rests upp ur vattnet tack vare landhöjningen.

Utsikt Härnösand

Grottstigen går förbi vackra Klubbsjön och fortsätter sedan i mer kuperad klippterräng. För att ta sig ut till samtliga grottor (det finns totalt fem) kan det krävas en god fysik, men de är väl värda utmaningen. När du kommit ut nära havsbrynet delar sig stigen och du kan göra en liten avstickare till höger (söderut) för att nå en dubbelgrotta. Det krävs lite klättring för att nå ända ner. Tunnelgrottorna är unika i sitt slag och finns endast i Skandinavien. Hälften av dessa finns i Ångermanland.

Grottor Smitingen

Andra sevärdheter runt Smitingen är en geologstig där du hittar raukar (stenar som blivit “utsvarvade” genom att en mjukare bergart försvunnit från en hårdare), ytterligare en grotta och grytor plus klapperstensfält. Koncentrationen av tunnelgrottor, raukar och grytor i området är unik.

Smitingen är ett naturreservat och sköts av Härnösands kommun på uppdrag av Länsstyrelsen. I och med att området är ett naturreservat är det inte tillåtet att tälta utan tillstånd. I skrivande stund håller dock en camping på att byggas i anslutning till Smitingen, vilket bör öppna upp för möjligheter att övernatta i området.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*