Ulvön

Ulvön

Ulvön är namnet på två öar, södra och norra Ulvön, separerade av ett sund, i Höga Kustens skärgård. De reste sig ur havet i och med landhöjningen för 10 000 år sedan. Sundet mellan dem är tillräckligt djupt för att man skulle kunna gå in med båtar samtidigt som det låg väl skyddat mellan öarna. Detta i kombination med ett Bottenhav rikt av strömming gjorde läget idealt för fiskare. De första fiskarna kom till området på 1500-talet. På norra Ulvön växte fiskesamhället Ulvöhamn upp.

Nu finns även ett modernt hotell i samhället, Hotell Ulvön, som du kan boka genom att klicka här. Unna dig ett lyxigt boende på ön och missa inte den goda frukostbuffén. Där går det även att anordna konferenser och andra trevligheter.

Ulvöhamn

Under senare delen av 1800-talet växte Ulvöhamn till ett samhälle med skola, sjukvård, post och telefon med mera. 1910 bodde 340 personer på ön och idag finns det 50 stycken året-runt boende där. Förmodligen är det till Ulvöhamn du kommer om du väljer att turista på ön idag. Där finns ett hotell med en underbar skärgårdsbuffé, trevliga butiker och närhet till fin natur. Vi kan rekommendera utsikten från Lotsberget som är en vandring 500 meter från samhället.

Till och från Ulvön

Enklast tar du dig till Ulvön via Höga Kusten-båtarna från Ullånger och Docksta (www.hkship.se). Då får du en båttur över Sveriges djupaste fjärd, Ullångersfjärden, som är 70 meter djup och båten passerar Sveriges högsta ö, Mjältön som mäter 236 meter över havet. Både Ullånger och Docksta ligger längs E4 några mil norr om HögaKustenbron och det är väl skyltat till båtarna. Båtresan tar ungefär 1 timme och 15 minuter. Det går även ytterligare båtar från Köpmanholmen söder om Örnsköldsvik. Se karta över ön här.

(Webbkameran som fanns på M/F Ulvön är dessvärre stängd tillsvidare).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*