Om Höga Kusten

vattenHöga Kusten är ett område i Ångermanland som kännetecknas av sin unika landhöjning. Landhöjningen har skapat en unik och fascinerande miljö som är värd att besöka. Området är dessutom ett världsarv sedan 2000. Hos oss hittar du information om utflyktsmål i Höga Kusten. Vårt mål är att ge våra besökare en nyanserad och detaljerad bild av området.

För dig som vill boka boende i Höga kusten rekommenderar vi att du söker via booking.com för att bli garanterad bästa pris.

Klicka på någon av rubrikerna i menyn ovan för att ta del av drömlandskapet Höga Kusten! Vi beskriver historiska platser, möjligheter till boende, natur och möjligheter till idrott.

Världsarv

2000 blev Höga kusten utnämnt till världsarv av UNESCO. Området är i gott sällskap, andra exempel på världsarv är pyramiderna, operahuset i Sydney och Gammelstads kyrkby. Ett världsarv bedöms vara av stor betydelse för hela mänskligheten. När ett objekt eller en miljö blivit ett världsarv är det upp till det land som nominerat och fått det godkänt att förvalta arvet så att det bevaras åt eftervärlden. Wikipedia har bra information om hur många världsarv det finns och i vilka länder man kan hitta dem.

Landhöjning

Området karaktäriseras av kustnära klippor, fjärdar och skogar. Landskapet är format av istiden. Vid höga kusten var trycket av isen som störst vilket har gjort att området har världens största landhöjning. Varje år höjs landet med ungefär 8mm.

Vad är landhöjning?

Landhöjning innebär att landet höjer sig med några millimeter varje år. I Höga Kusten höjer sig landet med 8mm per år.

Vad beror landhöjning på?

Landhöjning beror på att inlandsisen legat och tryckt ned jordskorpan. I Höga Kusten var istäcket som tjockast. När isen började började smälta intogs delar av landet av vatten. För 10400 år sedan var isen borta och då hade landet redan hunnit höja sig 500 meter. Fram till idag har landet höjts med ytterligare 286 meter.

Fortsatt landhöjning

Man räknar med att landet fortsätter att höja sig, dock i långsammare takt. Den totala nedpressningen under inlandsisen har beräknats till 800 meter. 8 millimeter per år kan låta lite men det får betydliga konsekvenser under en mansålder. En båtfarled kan till exempel hinna bli oframkomlig och nya grund blir synliga.

3 Svar på “Om Höga Kusten”

  1. Hej! Varför skriver ni ” en mansålder”? Det känns helt omodernt och ni skulle lika väl kunna skriva “ett människoliv” eller något liknande uttryck.

    /Åsa Lindberg, Härnösand.

    • Hej Åsa! “Mansålder” och “Människoliv” är ej synonymer. En mansålder refererar till åldersskillnaden mellan två generationer, dvs en period på under 40 år. Dock är det vanligt att man använder begreppet som synonym till medellivslängd.

  2. Hej Åsa,
    mansålder låter då mycket vackrare än alla möjliga alternativ och man förstår direkt vad därmed är menat. Tänk efter lite Åsa, ordet “människoliv” innehåller ju också man/män om det var det du störde dig på!

    /Sven

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*