Program, Stig Lindberg-utställning, Umeå

15 maj 2022 – 15 januari 2023 ställer Västerbottens Museum på Gammlia, Umeå ut över 350 objekt formgivna av Stig Lindberg. Stig Lindberg (1916 – 1982) föddes i Björkarnas stad, Umeå, vilket återspeglar sig bland annat i hans utformning av porslinet Berså, med de karaktäristiska björklöven. Delar av Berså finns att beskåda i en speciell monter i utställningen.

Berså.

Utställningen invigdes på Västerbottens Museum våren 2022 där bland annat Stig Lindbergs son, Lars Dueholm-Lindberg, talade. För att besöka utställningen, besök museet på Gammlia på adressen Helena Elisabeths väg 3, strax nordost om Umeå centrum. Utställningen ges i samarbete med Millesgården och är en del av 400-årsfirandet av Umeå stad.

Program, Stig Lindberg-utställningen i Umeå

Under hösten 2022 hålls ett antal event i anslutning till utställningen, se program nedan:

3 september kl 12: Lunchvisning av utställningen. Suzanne Steneberg ger en guidad tur.

25 september kl 14: Föredrag av Lars Dueholm-Lindberg på temat “Varför inte tvärt om”.

5 oktober kl 18: Kvällsvisning av utställningsproducent Suzanne Steneberg.

8 november kl 12: Lunchvisning.

7 december kl 18: Kvällsvisning.

20 november kl 14: Föredrag av Magnus Palm på temat “Den tidige stig”.

Vem var Stig Lindberg?

Stig Lindberg är en av Sveriges mest kända formgivare, känd för sin kreativitet och experimentlusta. Lindberg föddes som det yngsta barnet av fem. Han tog studenten 1935 och fick sitt genombrott på 1940-talet med utställningen “Fajanser målade i vår”. Utställningen låg rätt i tiden och gav människor ett ljus i mörkret i en tid drabbad av världskrig. Lindberg var aktiv som konstnärlig ledare på Gustavsbergs porslinsfabrik med start i slutet på 1930-talet och lärare på konstfack i Stockholm där han erhöll professorstitel på 1970-talet.

Lindberg var även aktiv illustratör och tecknade bland annat för Lennart Hellsings barnböcker Nyfiken i en strut med karaktärer som Krakel Spektakel och Herr Gurka. Utställningen på Västerbottens Museum omfattar förutom porslin även illustrationer och textil.

Stig Lindberg illustration

Läs mer om utställningen på Västerbottens Museum.

Kommentarer är stängda.