HögaKustenbron

HögaKustenbron

Högakustenbron är ett mäktigt byggnadsverk som tornar upp sig när man kör på E4an mellan Härnösand och Ullånger. Bron började byggas 1993 och invigdes första december 1997. Förebilden är San Fransiscos berömda Golden Gate-bro. Hängbron över Ångermanälven är ett av Sveriges högsta byggnadsverk med en höjd på 180 meter ovan vattenytan. Brospannet är Sveriges längsta, Europas tredje längsta och världens elfte längsta. Norr om bron hittar du Hotell Höga Kusten.

Högakustenbron innebär att de tunga fordonen som tidigare tvingades köra en omväg på drygt fyra mil över Sandöbron nu kan ta sig över Ångermanälven på ett snabbare sätt. Byggtekniskt är bron avancerad med komplicerade arbeten både under vatten och på hög höjd. Byggherre var Vägverket Region Mitt och bron har byggts av ett nordiskt konsortium bestående av Skanska, Monberg & Thorsen och Alfred Andersen. Hela projektet kostade 2,1 miljarder kronor

Fakta Högakustenbron:

Längd: 1800m
Bredd: 17,8 m
Höjd över havet: 180m

Betong: 40 000 m³
Stål : 14 000 ton
Ståltråd: 8 500 ton
Jordschakt: 50 000 m³
Bergschakt: 20 000 m³
Segelfri höjd: 40 m
Spännvidd mellan pylonerna: 1 210 m
Ytbehandling/målning: 60 000 m²

Läs mer om bygget av HögaKustenbron.

Om du åker på E4an kommer du att köra över HögaKustenbron ett par mil norr om Härnösand eller söder om Ullånger beroende på vilket håll du kommer från. Vi kan rekommendera ett stopp på Hotell Höga Kusten norr om bron för att ta en fika, njuta av utsikten eller varför inte sova en natt eller två på ett av områdets populäraste hotell? Glöm inte ta med dig kameran. Oavsett väder, årstid och vinkel gör sig alltid HögaKustenbron bra på bild i all sin prakt.

Söder och norr om bron finns avfarter till riksväg 90 som leder dig inåt landet till Lunde, Kramfors och Sollefteå (och senare Jämtland eller inlandsvägen). Var försiktig på E4an här på vintern då den är olycksdrabbad och snöröjningen fungerar lite si och så.

Boenden nära HögaKustenbron:

Hotell Höga Kusten

Björkuddens hotell och restaurang

12 Svar på “HögaKustenbron”

  1. Pingback: Tag 3 – mehr-auszeit

    • I och med att HögaKustenbron räknas som allmän väg är det tillåtet att både cykla och gå över den. Det rekommenderas dock inte i och med att det inte finns någon dedikerad gång- och cykelväg. Utrymmet på sidorna är litet och det är förmodligen en rätt obehaglig upplevelse att gå över bron, med tung trafik som passerar nära. Däremot finns det fina promenadstråk vid norra brofästet.

    • Vid Hotell Höga Kusten vid norra brofästet. Där finns utsiktsplatser med fina vyer över HögaKustenbron.

  2. Hej! Är det fortfarande tillåtet att passera bron med cykel? Om ja, när är det som minst trafiken så man gör det så säkert som möjligt?
    Mvh Christopher

    • Hej Per! Nej, det är ingen avgift för att köra över HögaKustenbron. Sundsvallsbron söder om Höga Kusten har dock en avgift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*