Klockhuset i Skadom

I klockhuset i Skadom finns en samling på över 700 klockor. Här samlade Torbjörn Holmer klockor sedan 1960-talet. Sedan Torbjörn gick ur tiden 2016 förvaltar nu familjen samlingen. Du få en guidad tur vilket starkt kan rekommenderas då varje klocka har en historia att berätta. Samlingen består av 700  klockor av olika typer: bordsur, väggur, golvur. Samlingen representerar fyra sekler av klockor och huserar i en ladugård som byggdes ut med hjälp av Torbjörns bror Lars som var arkitekt.

klockhuset Skadom

Klockhuset ligger mitt i Skadom, mellan Sollefteå och Kramfors, ca 500 meter från järnvägsövergången.

Öppettider:

För öppettider och kontaktuppgifter, besök:

http://www.skadom.se/?page_id=35

Klockhuset
Skadom 128
881 93 Sollefteå

klockmuseum Skadom

Mer om klockhuset i Skadom

Första klockan införskaffades 1967. Det var ett Amerikaur. I en artikel i Aftonbladet beskriver Torbjörn tiden innan klockan:

– Innan dess hade jag inget behov av någon klocka, säger han.
– Ettåget gick förbi här utanför. Sen kom tretåget.
– Skolbussen kom på givna tider. Liksom mjölkbilen.
– Så man visste ju nästan alltid vad klockan var ändå.

Amerikauret köptes av en lokal urmakare efter att Torbjörn sett sin farfars liknande ur. Det blev startskottet till ett frenetiskt samlande av stora och små klockor. I klockmuseet finns allt från gökur till stora solur. För att få plats med alla klockor byggdes en gammal ladugård ut efter ritningar av Torbjörns bror, konstnären och arkitekten Lars Holmer. Delar av samlingen, inklusive några solur, återfinns utomhus. Resultatet blev ett trivsamt och välbesökt museum nära Ångermanälven. Har du vägarna förbi Skadom bör du definitivt ägna klockhuset ett besök!

2 Svar på “Klockhuset i Skadom”

  1. Jag skulle vilja veta om det finns några väggklockor i Klockhuset som är tillverkade i trä (väggur). Min pappa fick några stycken sådana för reparation på 40-talet och framåt. De vqr tillverkade i Ångermanland men jag har glömt var. Har ni några uppgifter om denne urmakare från 1800-talet?

    Med tack för information!

    Ragnar Asplund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*