Norrlandskusten

Norrlandskusten är en bit av Sveriges östra kustsida som sträcker sig i den norra delen av landet. Den går genom fyra län och sjutton kommuner: Från Norrbotten och Haparanda till Gävleborg och Gävle.

Norrlandskustens vackra natur

Norrbottens skärgård

Stora delar av kusten präglas av vacker natur. När man passerat den finskpräglade sidan runt Haparanda ner till Kalix hittar vi här den orörda Kalixälven. En av våra få outbyggda älvar i Sverige. På sommaren går det att åka båt och campa längs älven medan kommunen drar upp skidspår på vintern. Skärgården i Norrbotten är även väldigt vacker, om än en aning otillgänglig på grund av otaliga grynnor och stenar som bildats när inlandsisen dragit sig tillbaka och “smetat ut” öarna.

Norrlandskusten

Umeå älvdal

Fortsätter vi söderut och når Västerbotten kan vi avnjuta fina miljöer längs Umeå älvdal. Här kan man lätt spendera en heldag och följa i vattnets fotspår. I kontrast till Kalix så är det den gamla utbyggnaden av älven som är sevärdheten här, med gamla turbiner och lämningar från när människan nyttjat vattnets kraft. I Norrfors finns Sveriges nordligaste plats med hällristningar. Inte lika spektakulära som hällristningarna i Nämforsen, men väl värda ett besök!

Höga Kusten

Innan den mer industrialiserade delen av landet tar över med Sundsvall och Gävleborg hittar vi världsarvet Höga Kusten. Här kastas vi mellan klippor, berg och dalar. En båttur till Ulvön låter dig uppleva både Sveriges djupaste djupaste fjärd, Ullångersfjärden (70 m) och Sveriges högsta ö, Mjältön (236 m). För den äventyrslystne finns en mängd möjligheter till vandring (till exempel till vackra Slåttdalsskrevan), paddling, klättring med mera.

Norrlands huvudstad?

Två städer slåss om titeln Norrlands huvudstad: “Björkarnas stad” i Umeå, Västerbotten med sitt väletablerade universitet och Sundsvall i Västernorrland som jobbar mot att bli en stad man sammanknippar med nöjen, till exempel Casino Cosmopol. Det har även blivit populärt att spela på online spel, vilket du kan göra genom att klicka här. Sundsvall har även fått ett stort fokus på idrott, särskilt sen SM-veckan hölls där 2015. Staden profilerar sig även som en universitetsstad, med Mittuniversitetet; ett ungt universitet som är på gång att etablera sig på allvar i regionen. Var stad längs Norrlandskusten har dock sin egen prägel och de är väl värda ett besök, särskilt på sommaren. Gå i Peter Forsbergs fotspår i Örnsköldsvik, vandra längs ån och i den anrika stadskärnan i Härnösand. Njut av trevliga Piteå, finskpräglade Haparanda. Upptäck Norrlandskustens njutningar och hemligheter!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*