Via Ferrata

Via Ferrata

När du besöker Skuleberget har du möjlighet att klättra Via Ferrata uppför berget. Via Ferrata är italienska och betyder ungefär “Fullt utrustad väg” eller “Järnväg”. Du är alltid säkrad mot en vajer som längs berget. Du väljer själv om du vill använda vajern för att dra dig upp eller de naturliga steg och handtag som berget erbjuder. Du hyr utrustning (sele + hjälm) på plats och kan även köpa klätterhandskar. För dig som vill klättra ofta, med egen eller hyrd utrustning, finns säsongskort att köpa. Skulebergets Via Ferrata har öppet maj-oktober och det finns fyra leder med olika svårighetsgrader. Observera att lägsta kroppsvikt för en klättrare är 40 kg.

Svårighetsgrader, Via Ferrata

Vit – Den lättaste leden som är en behaglig resa med ett och annat klätterproblem. Leden är graderad (B) på en skala A-E där A är lättast och E är svårast.

GulGula leden skiljer sig från vita leden på det sätt att den innehåller mer klättring, bland annat vertikalt. Den är graderad (C).

Röd – Röda leden innehåller betydligt mer höjdkänsla än vit och gul och har en utmanande horisontell passage med mycket luft under fötterna. Här får du även ett och annat litet överhäng. (C/D).

Svart – Den svåraste leden på Skuleberget. Mestadels vertikal klättring som kräver god armkraft. Efter en kort inledning kommer en obarmhärtig, svagt överhängande vägg på 15 meter som är ledens svåraste passage. Gradering (E) som i extrem på svåraste stället.

Väl uppe på toppen njuter du av en vacker utsikt över Höga Kusten från 300 meter över havet samtidigt som du kan känna dig stolt över din bedrift! Ner tar du dig igen via en promenad där du kan passa på att besöka grottorna där rövare sas hålla till på tiden då det begav sig. Det går även att ta linbanan ner, men då får du vandra några kilometer “runt berget” tillbaka för att lämna utrustningen.

Läs mer på www.viaferrata.se

Boenden nära Via Ferrata, Skuleberget:

Docksta Hotell

Docksta Hostel & Camping

Villa Orrbacken

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*