Sundsvall utsedd till Sveriges vackraste stad

Sundsvall

Sundsvall är Sveriges vackraste stad! Åtminstone om man förlitar sig på Arkitektupprorets omröstning på Facebook. Omröstningen har skett i omgångar sedan årsskiftet. Stockholm var ej med eftersom erfarenheter från liknande omröstningar visar att huvudstaden oftast vinner.

Sundsvall Sveriges vackraste stad

Konkurrensen utan huvudstaden var dock hård ändå. Sundsvall vann med 1904 röster före Visby på andra plats med 1438 röster och Lund på tredje plats med 516 röster. Arkitektupproret är en ideell förening som startade 2016 med syfte att skapa trivsammare städer och boendemiljöer.

Fakta om Sundsvall

Sundsvall är Norrlands tredje största ort efter Umeå och Gävle. Folkmängden i staden uppgår till drygt 60 000 invånare (kommunen: 100 000). Staden anlades 1621 av Gustav II Adolf. Namnet kommer från byn Sund och vall, som betyder betesmark. Som många andra städer längs Norrlandskusten på den här tiden grundades staden för att stärka Svenska kronans närvaro vid Bottenhavet och öka landets export.

Inledningsvis var fiske den stora handelsvaran. Likt andra kuststäder drabbades Sundsvall av kriget mot Ryssland på 1700-talet, och staden plundrades och brändes efter slaget vid Selånger (stora Nordiska krigets sista slag). I och med sågverksindustrins framväxt på 1800-talet växte dock Sundsvall och blev världens sågverkstätaste område, något som lyrikern Elias Sehlstedt uppmärksammade. 1872 blickade han ut över Alnön i solnedgången:

Och hela hamnen som en spegel låg

Och såg vid såg jag såg hvarthelst jag såg

1888 skulle bli ett betydelsefullt år för bilden av Sundsvall idag – staden brann ner. Sedan togs beslut om att endast byggnader av sten fick byggas i centrum, som idag kallas Stenstaden eller Stenstan. Som skydd för staden efter branden användes en drake som symbol. Den återfinns nu i bland annat kommunens logotyp, och vandrar du omkring i stan hittar du allehanda drakar med olika teman placerade på olika platser.

Sundsvall är placerat mellan två berg, norra och södra berget. Bägge bergen är värda ett besök och du hittar aktiviteter kopplade till sport och friluftsliv i anslutning till dessa.

Kommentarer är stängda.