Thailändska paviljongen

Thailändska paviljongen

Detta är andra inlägget i vår serie “bortom Höga Kusten” där vi skriver om intressanta besöksmål en bit bort från kusten. I Ragunda Kommun, Utanede / Bispgården, det vill säga mitt ute i det folk skulle kalla “ingenstans”, hittar man en märklig byggnad: Den Thailändsla Paviljongen, även kallad King Chulalongkorn Memorial. Den stod färdig 1999 och var en gåva till Ragunda Kommun från Thailands vice premiärminister.

Historien om Thailändska Paviljongen

Varför har då denna byggnad uppförts här av alla ställen? År 1897 besökte Thailands Kung Chulalongkorn (Rama V) Sverige och fick då två val av vår dåvarande kung, Oscar II: att besöka norra eller södra Sverige. Rama V valde Norrland (klokt!) Resan gick via båt mellan Härnösand och Sollefteå och sedan tåg till Bispgården. Sedan åkte man båt vidare på indalsälven till Sundsvall. Som ett minne av kungabesöket döptes en väg nära Bispgården till Kung Chulalongkorns väg.

Det dröjde till 1992 innan man i Thailand fick reda på namnet på vägen. 1993 bildades en förening till Chulalongkorns minne och man började då en insamling för att bygga en paviljong. 1997 påbörjades bygget av Thailändska Paviljongen. Den stod klar 1999. Paviljongen är ett givet resmål för dig som reser till Jämtland via Riksväg 90 och Sollefteå. För en inträdesavgift kan du vandra omkring i och kring den vackra byggnaden med tillhörande trädgård. Det är den enda Thailändska Paviljongen utanför Thailand i hela världen. Dessutom är det garanterat den enda som står i vinterskrud halva året!

Korta fakta om Thailändska Paviljongen

Golvyta: 75 m2
Takhöjd: 7 m
Höjd inkl takspira: 26 m
Byggnadskostnad: 10 miljoner kronor (finansierad av insamling via thailändska och svenska aktörer via en kommitté som bildades 1994)

Runt området är en stenmur av jämtländsk kalksten rest. Inne i paviljongen står en staty av kung Chulalongkorn.

Mer information om Thailändska Paviljongen

Thailändska Paviljongens officiella hemsida

Kommentarer är stängda.