Varva ditt spelande med fysisk aktivitet

Tack vare datorer, tv-apparater och andra skärmar som kan underhålla oss dygnet runt, lever vi idag ett mycket mer stillasittande liv än för bara några decennier sen. Här i Sverige har vi en lång tradition av idrottande och att ägna oss åt sport. Idag har nya sporter börjat att ta över, e-sport. E-sporten är idag en av världens snabbast växande sporter med miljontals utövare världen över och tiotals gånger fler åskådare. Den har även blivit så populär att det idag finns proffs inom grenar som CS:GO, poker och DOTA. Dessa proffs spenderar så klart många timmar med träning framför datorn eller vid spelbord. Många av dem ser dock till att ägna sig åt fysisk aktivitet mellan varven.

TV

Gillar fotboll

En av grenarna inom e-sport är poker. Sedan pokerboomen i början på 2000-talet har vi sett många pokerproffs ta sig till toppen och kunna försörja sig på sitt spel. Det är inte bara spelarna själva som är intresserade utan sporten har även många åskådare. Turneringar och matcher visas både på traditionell tablå-tv och via olika videoplattformar online, till exempel Twitch där många proffs har sina egna kanaler. Där delar de med sig av sina bästa tips för att förbättra sitt spel och det är inte ovanligt att de även uppmuntrar till fysisk aktivitet för att hålla kropp och sinne i gång. För även om koncentrationen är på topp under spel så blir kroppen inte riktigt utmanad. Det är därför som spel behöver kombineras med träning. Det här är någonting som proffsen är medvetna om och därför kan man se storspelare som Benjamin Spragg ägna sig åt sport, som att spela med sitt lokala fotbollslag Tetbury Town FC.

Regelbunden träning viktigt

För den som inte själv ägnar sig åt e-sport kan det säkert se ut att som att utövarna är riktiga soffpotatisar som sitter framför datorn hela dagarna. Att den enda fysiska aktivitet de får är när de sträcker sig efter en cola. Sanningen är den att de som idag är störst inom e-sport behöver vara i god form. Forskning visar att fysisk träning även stärker vårt intellekt och detta är någonting som de bästa spelarna har anammat. De behöver ha en kropp som kan hålla sig alert under många och långa matcher. Att kroppen befinner sig i samma ställning under lång tid betyder också att den riskerar att drabbas av förslitningsskador, vilket kan undvikas med rätt träning. De stora e-sportarna reser mycket och kanske har svårt att delta i lagsporter med krav på regelbundet engagemang. Då brukar det vara löpning eller träning på gym som de sätter upp på sitt schema. En gata eller en park att löpträna i brukar finnas i de flesta städer och hotellen brukar ha ett gym som deras gäster kan utnyttja. Proffs inom e-sport har ofta ett hektiskt schema med mycket resor och det är precis då som de har som mest nytta av träning.

Vandring

Vandra i Världsarvet

De som ägnar sig åt e-sport och samtidigt befinner sig på Höga Kusten, som vännerna Robert Gavelin, Jacob Thilén och Stefan Johansson Cupic, har många goda chanser till fysisk aktivitet i det fria. De här tre kompisarna möttes faktiskt när de spelade basket tillsammans. Idag är det en annan sport som står i fokus. De har tillsammans startat organisationen High Coast Esports och tanken är att de alla tre ska kunna leva på sitt spel i framtiden. Stefan är den enda som redan kan göra det. Även om han ägnar 14 timmar om dygnet till att spela så vet han att det också är viktigt att ta hand om hälsan. Just Höga Kusten bjuder ju också på många goda möjligheter till träning och fysisk aktivitet. Här finns till exempel Höga Kusten-leden, en vandringsled som tar dig genom Världsarvets natur. Det här spektakulära området bildades för cirka sex tusen år sen när inlandsisen drog sig tillbaka efter den senaste istiden. Landhöjning blev enormt stor och det gör att vi idag kan njuta av utsikt över havet från höga berg placerade precis i kustlinjen. Förutom vandring finns det många tillfällen till fysiska aktiviteter som längdskidor, slalom, mountainbike och ishockey.

Kommentarer är stängda.